Btw berekenen

Btw berekenen

door Irene

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde, iedereen die een product koopt of die een dienst afneemt betaald een bedrag. In dat bedrag zit de btw. Het is de omzetbelasting die je betaald voor de dienst of het product wat je afneemt. Er zijn verschillende btw-tarieven, die in de loop van de jaren hoger zijn geworden, nu zijn de tarieven, 0%, 9% en 21%.

Hoe bereken je btw?

Je kunt eigenlijk op twee manieren btw berekenen, de btw over de verkoopprijs inclusief de btw en de verkoopprijs exclusief de btw. We bespreken eerst hoe je de verkoop inclusief btw moet berekenen.

Rekenformule exclusief btw

Stel je koopt goederen in, die je wilt gaan verkopen, voor € 100,- per stuk, maar je wilt ze natuurlijk met winst verkopen. Je wilt er € 200,- per stuk voor ontvangen als je ze verkoopt.
Dat is 100 procent winst! Je wilt dus 100 euro overhouden aan je product dat betekent dat de btw nog boven op de verkoopprijs komt.
Stel je moet 21% btw betalen over je product, dan maak je de volgende berekening:


Het bedrag waar je het product voor wilt verkopen, 200 euro X 21%= 42 euro. De uitkomst van dit bedrag, tel je op bij je verkoopprijs en dan heb je als resultaat de verkoopprijs inclusief btw. Je verkoopt het product voor € 242,-.

De formule hiervan is:

Je vermenigvuldigd de vastgestelde verkoopprijs, met 9 of 21% btw. Dit bedrag tel je op bij de verkoopprijs, en zo heb je de verkoopprijs inclusief btw.

Rekenformule inclusief btw

Stel je koopt goederen in voor 75 euro per stuk, je wilt de verkoopprijs op 180 euro inclusief 9% btw zetten, maar je wilt dan wel weten wat je winst is.
Om dit te berekenen ga je als volgt te werk:
Je wilt de goederen verkopen voor € 180,- dit vermenigvuldig je met 109 (voor de 9% btw), dit is € 19,62. Je trekt vervolgens de inkoopprijs, 75 euro, af van de 180 euro. Dat maakt 105 euro, daar trek je de btw vanaf, € 19,62, en dan houdt je € 85,38 over. Dat is je winst.

De formule hiervan is:

De verkoopprijs (inclusief 9 of 21% btw) × 109/121= btw-bedrag
Verkoopprijs — btw — inkoopprijs= winst.

ByIrene